Майстер-класи своїми руками

Сонячна піч


Солнечная печь

Те, що в сонячний жаркий день можна без особливих труднощів приготувати яєчню на каменях, відомо давно. Але люди не зупинилися на цьому і придумали сонячну піч. Вона набагато більш функціональна і ефективна, ніж розжарені камені. Якщо ви подорожуєте по спекотним південним країнам, сонячна піч обов'язково стане у нагоді.

Сонячні пічки можуть бути найрізноманітнішого дизайну. Одні печі можуть бути розміром з ящик і мати форму коробки. Інші - пропорційні шаф і можуть оснащуватися системою лінз для додаткової концентрації сонячних променів. Незважаючи на різний зовнішній вигляд, діють такі печі по одному і тому ж принципу і служать для приготування їжі.


Солнечная печь

Найпростішим варіантом такої печі є обклеєна фольгою коробка. Їжа готується в каструльці чорного кольору. Накривається сонячна пічка скляною кришкою, через яку в неї проникають промені затримуються. А краще всього піч такого плану виготовляти з листового металу.
Плюсами сонячних печей є: компактна конструкція, використання тільки енергії сонця, успішний нагрівання не тільки під впливом прямих променів, але і розсіяних. Незаперечною перевагою є і те обставина, що виготовити сонячну піч дешево і просто. Якщо для концентрації тепла використовуються дзеркала і лінзи, то в такій печі успішно виходять пироги. А вода в них легко і швидко закипає.


Солнечная печь

Схема коробки саморобної сонячної печі



Істотним недоліком їх є неможливість розігріти їжу, якщо сонце сховалося. Будь-яке блюдо вдень буде варитися не менше кількох годин. Якщо ви віддаєте перевагу смажену їжу, то сонячна пічка – не варіант.

Теплова потужність такої печі залежить від кількості сонячної радіації, від площі теплопоглинальних поверхні, а також термічного коефіцієнта корисної дії.

У більшості випадків рефлекторні печі володіють більшою робочою поверхнею, ніж ящикові. З цього випливає, що і потужність їх вище. А значить, можна закип'ятити більшу кількість води і приготувати більшу кількість їжі за менший часовий інтервал.

В країнах з тропічним і субтропічним кліматом ясна погода і хороша освітленість тривають майже цілий рік. Теплова потужність, завдяки найбільш інтенсивної сумарної сонячної освітленості, зростає до полудня.

При хмарності або дощ сонячна радіація різко знижується. І в таких умовах сонячна піч придатна хіба що для зберігання вже приготовленої їжі в теплому вигляді. Залишається лише використати традиційні засоби: дрова, гасову або газовий пальник.

При використанні сонячної печі, не забувайте про одному простому правилі: колір посуду повинен бути чорним. Світлі стінки посуду будуть відштовхувати тепло. Корпус сонячної печі краще всього покрити ізоляцією. При правильному дотриманні всіх вимог по виготовленню таких печей, можна легко домогтися в них температури 90 градусів. Для приготування звичайної нехитрою їжі цього цілком вистачить.



Додати коментар
Ім'я:*
Коментар:
Введіть код: *