Майстер-класи своїми руками

сушарка для фруктів і овочів


Сушильный шкаф для фруктов и овощей

Виростити фрукти, ягоди, овочі, зібрати гриби - це ще півсправи. Треба ще зуміти їх зберегти, зима-то у нас тривала. У сушених фруктах і овочах добре зберігаються корисні речовини.

Хтось викинув холодильник, а я перетворив його в сушарка для фруктів і овочів. Витягнув з нього всі «нутрощі», залишив металевий корпус з дверима і гумовим ущільнювачем. Отвори з тильного боку щільно заклав шматком жерсті, щоб не проникли миші, а також комахи і пил. На бічних стінках саморізами закріпив рейки так, щоб на них лягли рамки, обтягнуті дрібною сіткою. На неї можна насипати подрібнені плоди і, не перевертаючи і не нахиляючи, ставити сітчасті рамки на рейки в шафу. Між рамками зробив відстань 10 см, а між нижньою і дном 25 див. Щоб вміст швидше сохла, шафа зовні пофарбував чорною фарбою і поставив його в сонячне місце. В результаті температура в «холодильнику» доходить до 70 "С. Знизу і зверху споруди просвердлив отвори діаметром 1,5 мм для циркуляції повітря. У похмурі дні підігрів здійснюється від електромережі. На дерев'яній рамці закріпив патрони і електролампочки, які попарно з'єднані послідовно, з допомогою шнура з вилкою вони включаються в мережу. Лампочки в такому режимі довго служать. У дощову погоду шафа накриваю кришкою для запобігання попадання всередину води.

З довідкової літератури дізнався, що оптимальна температура для сушіння моркви - 70~75 °С, буряків - 78~89 °С, яблук і грибів - близько 70 °С, петрушки, цибулі ріпчастої цибулі, селери і т. д. - 50 °С. Відро яблук або грибів у сонячну погоду повністю висихає за 1-1,5 дня, в похмуру-за 1~2 доби.

Мій сушильна шафа працює надійно і ефективно, постійно забезпечуючи сім'ю вітамінами.


Н. Сургутанов, Тульська область, д. Павлівка




Додати коментар
Ім'я:*
Коментар:
Введіть код: *