Майстер-класи своїми руками

Догляд за томатами після висадки розсади у відкритий грунт. Частина 2формування рослин та збирання врожаю - майструємо самі


У попередніх статтях ми розповіли про висадці розсади помідорів у відкритий грунт і почали говорити про подальший догляд за рослинами. У цій статті ми поговоримо про найбільш складної частини догляду, викликає багато питань у початківців городників — формуванні рослин, а також про те, заради чого все затівалося — про збирання врожаю.

кУрожай помидоров
Помідори

Навіщо потрібно формування

Формування томатних кущів включає видалення листя, пасинкування, проріджування зав'язей і прищіпку. Це важлива частина вирощування томатів, особливо в регіонах з коротким теплим сезоном. Мета формування — напрям поживних речовин на ріст і розвиток плодів на обмеженому числі суцвіть. Якщо цього не робити, урожай буде залежати від особливостей сорту (або гібриду) і зовнішніх умов.

За типом росту куща томати діляться на детермінантні і індетермінантні. Детермінантні, в свою чергу, можуть бути просто детерминантными, полудетерминантными і супердетерминантными.

Індетермінантні сорти ростуть постійно, доки не загинуть. Це означає, що кущі таких сортів виростають високими і дають хороший урожай. Вони підходять для вирощування в теплицях і в теплому кліматі. Їх необхідно підв'язувати по мірі росту і формувати. Зазвичай такі кущі ведуть в одне стебло, видаляючи всі пасинки (див. нижче).

Подвязка помидоров
Підв'язуємо стебло

Детермінантні сорти припиняють зростання після утворення певної кількості суцвіть (зазвичай трьох-п'яти). У супердетерминантных сортів на основному стеблі формується всього 2-3 суцвіття, суцвіття швидко утворюються на всіх пагонах, у результаті чого виходить сильно розгалужений невисокий кущ. Полудетерминантные сорти припиняють ріст після формування 6-12 суцвіть.

Крім того, детермінантні сорти можуть бути звичайними і штамбовыми. Штамбові мають щільний прямостояче стебло, найчастіше не потребує підв'язування кущів.

Чим вище ступінь детерминантности, тим менше сил витрачати на формування кущів. Тобто індетермінантні сорту потрібно постійно пасинкувати і підв'язувати, а штамбові супердетерминантные найчастіше не вимагається ні пасинкувати, ні підв'язувати.

Пасинкування

З кожної пазухи листа (звідти, де лист відходить від стебла) може зрости бічний пагін — пасинок. Кожен пасинок стає додатковим стеблом. З пазух листя пасинків теж можуть рости пасинки. Якщо все це додатковий «багатство» не видаляти, кущ буде дуже гіллястим (чим менше ступінь детерминантности, тим більше ветвистость). Кожен пасинок забирає у куща поживні речовини, які могли б іти на формування і дозрівання плодів. Висновок простий — зайві пасинки потрібно видаляти.

Пасынок помидора
Пасинок

Скільки пасинків залишите, стільки стебел буде мати кущ. Індетермінантні сорти зазвичай ведуть в одне стебло. У детермінантних, в залежності від ступеня детерминантности і зовнішніх умов, залишають 2, 3 або навіть більше стебел.

Чим раніше пасинок буде видалений, тим менше поживних речовин рослина витратить на його зростання. Тому пасинки краще всього видаляти до того, як вони досягнуть довжини 3-5 див. Крім того, при видаленні переросли пасинків на стеблі залишаються великі ранки. Видаляти пасинки краще з ранку, в теплу суху погоду, щоб ранки затягувалися швидше. У похмуру, вологу погоду підвищується ймовірність проникнення інфекції і загнивання стебла.

Щоб видалити пасинок, просто відірвіть його, залишивши невеликий пеньок (близько сантиметра). Залишений пеньок запобігає повторний ріст пасинка в цьому місці. Якщо стебло пасинка вже товстий, і його не виходить відщипнути, выламывайте його вбік, але не вниз, щоб за ним не тягнувся «хвіст» шкірки.

Пасынкование
Видаляємо пасинок

При пасинкуванні, як і при іншій роботі з томатами, існує ймовірність перенесення інфекції з хворих кущів на здорові. Щоб зменшити цю ймовірність, в першу чергу працюйте з самими здоровими на вигляд кущами, а віддалені частини рослин складайте в окрему купу і, по можливості, спалюйте.

Як уже говорилося в попередній статті (посилання на статтю), нижній пасинок можна залишити і підгорнути, отримавши тим самим додатковий стебло з власною кореневою системою, і далі формувати рослина як два окремих куща.

Окучивание пасынков
Окученный нижній пасинок

Видалення листя

З пасинками розібралися, але навіщо видаляти листя? Лист будь-якого рослини є його повноправним органом, необхідним для життєдіяльності. Однак листки старіють, засихають, хворіють — їх слід видаляти, щоб хвороба не перейшла на здорові частини рослини.

Нижні листя, дотичні з грунтом, слід видаляти, щоб запобігти розвитку хвороб, навіть якщо ці листя виглядають здоровими.

Удаляем нижние листья
Видаляємо нижні листя

Корисно також видаляти листя, що знаходяться в тіні інших листя, щоб освітлити кущ. Такі листи не можуть повноцінно брати участь у фотосинтезі, і від них можна позбутися.

Кожна кисть має свої живлять листя (2-3 аркуша, які знаходяться над кистю). Коли зав'язі формуються, харчування забезпечують їм продукти фотосинтезу, що відбувається в листках. Зелені плоди отримують живлення від своїх живильних листя і додатково самі виконують фотосинтез. По мірі зростання плоди перестають отримувати живлення від листя, а харчуються продуктами фотосинтезу, виконуваного самими плодами, в результаті чого на цій стадії у них збільшується потреба в прямому сонячному світлі.

Листя можна починати обривати, коли на першій китиці куща починають зав'язуватися плоди. Видаляти відразу всі «непотрібні» листя не можна, це створює для рослини стрес, уповільнює розвиток. За раз рекомендується видаляти не більше двох-трьох листків, роблячи перерви на кілька днів. Листя виламують вбік, а не вниз, інакше зі стовбура може знятися великий шматок шкірки.

Видаляти листя в кліматі середньої смуги Росії слід з таким розрахунком, щоб під пензлем з вже досягли свого розміру, але ще не поспевшими, зеленими плодами були видалені всі листя.

Після видалення нижніх листя видаляють листя, що сформувалися на основному стеблі між першою і другою плодової пензлем. Це можна робити після того, як на другий кисті зав'язалися плоди. Коли плоди з'являються на третій кисті, із стебла видаляються все листя, що ростуть нижче неї. Далі дійте за тією ж схемою, поки на одному стеблі рослини не залишиться всього 4 листки, які виросли на самому верху. Листя над самою верхньою пензлем необхідні, щоб не порушувати рух соку всередині рослини.

Куст без листьев
Кущ без листя

Проріджування зав'язей

Щоб отримати великі плоди правильної форми, можна виконувати проріджування зав'язей. При вирощуванні великоплідних сортів у кожній кисті залишають не більше шести плодів, видаляючи зайві дрібні зав'язі і перші неправильні багатопелюсткові квіти, з яких утворюються великі, але потворні плоди.

Прореживание завязей
Прореживаем зав'язь

Прищіпка

У середній смузі встигають дозріти зазвичай лише ті помідори, які зав'язалися до початку серпня. Зав'язі, що з'явилися пізніше, віднімають поживні речовини і затримують дозрівання вже наявних плодів. Тому нові квіткові кисті слід видаляти.

Прищипка помидоров
Видаляємо квіткову кисть

Часто рекомендують в кінці сезону прищипувати у томатного куща верхівку, щоб зупинити ріст рослини. Однак часто при цьому з пазух видалених раніше листя починають з'являтися пасинки, відбирають поживні речовини, які могли б піти на дозрівання плодів. Так що якщо ви прищипываете маківки, подбайте і про видалення з'являються пасинків.

Прибирання врожаю

Зростання плоду припиняється, коли сформувалися в ньому насіння покриваються твердою оболонкою. Плід у цей час ще зелений, але вже світліше, ніж раніше. Такі плоди добре переносять тривалі перевезення і зберігання. Якщо забезпечити оптимальну температуру (23-23?З), приблизно через тиждень вони придбають забарвлення, властиву їх сорту.

У середній смузі на кущах ніколи не дозрівають всі плоди. Тому в кінці сезону (зазвичай це початок вересня) або у випадку загрози ураження фітофторозом збирають зелені плоди, складають їх в ящики або на стелажі, та періодично перевіряють, відбираючи дозрілі і хворі.

Ящик с помидорами
Ящик з помідорами

Можна викопувати рослини разом з плодами і підвішувати їх у приміщенні з температурою 12-14?С. При такому зберіганні помідори можуть навіть збільшувати масу за рахунок отримання поживних речовин із стебел і листя.

Подвешенный куст с помидорами
Підвішений кущ з помідорами




Додати коментар
Ім'я:*
Коментар:
Введіть код: *