Майстер-класи своїми руками

Рецепт дала з червоної сочевиці - майструємо самі


Дав є одним з найпопулярніших страв традиційної індійської кухні. Своїми коренями приготування цієї страви йде далеко в давнину, коли вегетаріанство і аюрведа були на піку своєї популярності. Блюдо дав у різних регіонах Індії має свою назву і рецепт приготування. Наприклад, на сході країни його називають дхал, а на півночі — даал. Основою цієї страви завжди служать розварені бобові, які вважаються невід'ємною частиною традиційної вегетаріанської кухні Індії.

Дав — суп-пюре на основі бобових з додаванням різних спецій, трав і прянощів, які роблять страву неповторним. Навіть у бідних сім'ях Індії, дав вважається обов'язковим страв на столі. Для його приготування використовую різні види бобових: сочевицю, нут, голубиний горох, урду і так далі. В залежності від регіону, в суп-пюре додаються різні інгредієнти: кокосова молоко, помідори, часник, каррі, сік лимона, обсмажену цибулю, кабачки та інше.

Блюдо дал

Даний рецепт являє собою класичний вигляд страви, а саме дав з червоної сочевиці, з величезною кількістю спецій, в тому числі і панч поран.

Для приготування нам знадобиться:

  • Червона сочевиця — 1 стакан
  • Помідори (краще рожеві) — 3 штуки
  • Ріпчасту цибулю (краще білий) — 1 штука
  • Часник — 2-3 зубчики
  • Вода — 3 склянки
  • Рослинна олія — 2 столові ложки
  • Лимонний сік — 2 столові ложки
  • Лавровий лист — 1 штука
  • Кунжут (білий Панч Поран або чорний) — 0,5 чайних ложки
  • Пажитник (Панч Поран) — 0,5 чайних ложки
  • Гірчиці (насіння) — 0,5 чайних ложки
  • Кмин (насіння) — 0,5 чайних ложки
  • Куркума — 1 чайна ложка
  • Сіль
  • Петрушка для прикраси
  • Ингредиенты для дала

    Рецепт дала

    Після того, як ми підготували всі інгредієнти, займемося сочевицею. Її необхідно ретельно промити, краще це робити кілька разів, до тих пір, поки вода не стане прозорою. Послеэтогопромытую сочевицю заливаємо трьома склянками води і доводимо до кипіння. Коли вода закипить, зменшуємо вогонь, щільно закриваємо кришкою і залишаємо варитися протягом 10-12 хвилин.

    Красная чечевица

    Поки наша сочевиця вариться, саме час зайнятися томатами. Помідори добре миємо, обтираем і робимо в кожному з них хрестоподібні надрізи.

    Помидор

    Після цього, поміщаємо томати в каструлю з киплячою водою і бланшируем 2-3 хвилини. Після того, як помідорчики «взяли баню», їх терміново необхідно охолодити і опустити в холодну воду ще на одну хвилинку. Краще, якщо це буде струмінь холодної води, тоді шкірка зніматися з томатів буде набагато легше. Бланшовані помідори викладаємо на дощечку і знімаємо з них шкірку.

    Помидор без кожуры

    «Лисі» помідори нарізаємо дрібними кубиками і на час прибираємо в стогону остигати.

    Нарезанный помидор

    Поки вариться сочевиця і остигають помідори, саме час зайнятися засмажкою. Вона буде не зовсім стандартна, а з набором різноманітних спецій. Для засмажки крупно нарізаємо цибулю і часник. Цибулю краще брати білий, а часник молодий, тоді смак страви буде більш ніжний.

    Нарезанный лук

    Нарізану цибулю викладаємо на сковорідку, трохи смажимо, а після додаємо до нього порізаний часник.

    Зажарка

    Після того, як цибулька злегка підсмажився, додаємо 0,5 чайної ложки зерен гірчиці і добре перемішуємо.

    Зерна горчицы

    За гірчицею в сковорідку негайно відправляється куркума, після чого потрібно зменшити вогонь, а також добре перемішати засмажку.

    Дал с куркумой

    Далі в зажарку потрібно додати 0,5 чайної ложки пажитника і стільки ж кмину. Всі інгредієнти добре перемішуємо. Якщо ви не великий шанувальник кмину, то в даному рецепті цілком можна обійтися і без нього.

    Пажитник

    До цього часу зажарка повинна придбати золотистий колір, а цибуля з часником повинні бути добре просмажені. Якщо цибуля досить добре зажарен, надсилайте до нього насіння кунжуту. Вибір кунжуту залежить від ваших естетичних уподобань, він може бути як білим, так і чорним, смак страви від
    цього не зміниться.

    Семена кунжута

    Засмажку знову добре перемішуємо і додаємо її до вже майже готової сочевиці. Даємо потушиться ще п'ять хвилин додаємо томати. Після цього, в суп необхідно видавити 2 чайні ложки лимона, додати лавровий лист і посолити за смаком.

    Рецепт блюда дал

    Лимон

    Дати страві проваритися ще 5-7 хвилин і знімати з вогню.

    Готовий дав прикрашаємо листочками петрушки або кінзи. Подавати краще з коржами або рисовими хлібцями. Страва має неймовірно м'який смак і приголомшливий аромат. Приємного апетиту і будьте здорові!

    Индийское блюдо

    Индийская кухня




    Додати коментар
    Ім'я:*
    Коментар:
    Введіть код: *