Майстер-класи своїми руками

Саморобна миниэлектромельница - найцікавіші саморобки

Рекламний блок

Хліб, випечений в сільській печі, пише В. Шамотов з с. Володарської, Кокчетавської області, реклами не потребує: по всім статтям стир. Тільки от зберігати мішки з борошном клопітно, куди простіше — зерно. А стало бути, треба мати можливість і помолоти зерно у себе вдома, не виїжджаючи на борошномельний завод. Причому отримати борошно як малого, так і великого помелу. В домашніх умовах на селі нерідко доводиться вести про-дірку зернових, соняшнику, руйнувати і подрібнювати крейда, сіль, різні зерновідходи. Та й готувати комбікорму на своєму подвір'ї— мрія дачника і фермера, будь-якого сільського жителя.


Тому я вирішив виготовити собі саморобну міні електромлин, яку я назвав млином-крупорушкой.

Основні робочі частини млина — ротор і статор.

Вони виконують функції жорен - перший обертається всередині другого. Загалом, моя млин виглядає так. На дерев'яному стільці знаходиться електродвигун потужністю 1 кВт на 22Q, однофазний, перемотаний з списаного трифазного. До нього за допомогою куточків кріпиться сама млин— так, щоб підшипник в її центральному отворі насувався на вал двигуна: на цьому валу якраз і буде обертатися ротор, розвиваючи до 3000 об/хв. Сам корпус млина дуже схожий з круглими цукерковими коробками товщиною 56 і діаметром 348 мм. Дно коробки з бортом 50 мм - статор, а кришка (висотою 15 мм) закриває «нутрощі». Зверху на корпусі на гвинт М4 закріплений невеликий чавунець з вирізаним дном. Замість останнього пристосована заслінка-пластина.

Внизу: рукав-пильовик з брезенту (на гвинтах). Під заслінкою і над пильником в статорі зроблені вікна «входу — виходу» — 15x30 мм. Через верхнє вікно, коли заслінка відкрита, з чавунця надходить «сировина», а через нижню зсипається готова продукція». Рукав рекомендується використовувати обов'язково: помел не буде розлітатися в сторони, а спрямується безпосередньо в підставлений мішок або іншу ємність. Статор — з металевої смуги товщиною 2 і шириною 54 мм. Зігнув її по колу. Помістив у форму і залив з одного торця алюмінієм — вийшла чашка з 4-мм дном. Потім нарізаючи куточки 20x20x50 мм. Приварив їх до борту чашки зсередини, залишивши вільними місця для вікон,— поверхня стала ребристою. (Потім вже подумав, що куточки можна ставити просто на гвинти — ефект буде той самий.) По центру статора просвердлив отвори під вал.

Заготовку для ротора — коло -0 322 мм— вирізав з металевого листа товщиною 3 мм, Потім провів на ньому коло діаметром 300 мм і розбив її на 32 однакові частини. В точках розмітки просвердлив отвори діаметром 3 мм До них зовні по радіусу зробив пропили ножівкою і відігнув пелюстки, як показано на кресленні. По центру ротора вваріл втулку довжиною 45 мм і діаметром 28X5 мм.

При складанні конструкцій спочатку поставив на вал статор, потім на шпонке ротор і остаточно закріпив всі шпилькою через втулку і вал. Кришку зафіксував зверху чотирма гвинтами Мб по колу корпусу. При роботі млина потрібно дотримуватися такий порядок: заповніть, скажімо, зерном чавунець і запустіть двигун. Коли він набере обертів, відкрийте верхню кришку — засипте частину зерна. Доповнюйте його кількість у міру того, як будете видаляти борошно, діючи нижній заслінкою. Намагайтеся не занадто пересипати: до цього можна швидко пристосуватися. Однак бути уважним доводиться весь час — адже продуктивність млина майже 5 кг/хв. Як показала практика, якість помелу залежить від числа обертів двигуна і, звичайно, від величини зазору між ротором і статором. В моїй конструкції для обдирання або руйнування зерна — зазор 5 мм Для борошна необхідно зменшити його до 2 мм: треба мати ще змінний ротор з великим діаметром. Але є інший вихід — змінити схему підключення до двигуна: зняти млин з вала двигуна і, поставивши окремо, налагодити ремінну передачу зі змінними шківами, збільшуючи (для борошна) число обертів.

В. Шамотов, с. Володарської, Кокчетавської області

Рекламний блок



Додати коментар
Ім'я:*
Коментар:
Введіть код: *