Майстер-класи своїми руками

Розмноження винограду здерев'янілими живцями - найцікавіші саморобки

Рекламний блок


Описується найбільш простий і часто застосовуваний спосіб розмноження винограду, здерев'янілими живцями, заготовленими з осені.


Привіт всім самодельщикам, а також любителям садівництва, і особливо тим, хто хоче спробувати виростити у себе на ділянці виноград!Минулої осені, в одній зі статей на тему вирощування винограду, я описав, як можна заготовити і закласти на зберігання до весни, здерев'янілі виноградні живці (дивись мою статтю «Заготівля виноградних живців для весняної посадки»).Тепер, навесні, в другій половині квітня – початку травня (залежно від погоди), настав час висаджувати ці живці.Отже, спочатку нам потрібно дуже акуратно відкопати живці, які ми заготовили ще з осені, закопавши їх для зимового зберігання в землю.

Оскільки живці все в землі, їх треба гарненько промити.

Тепер треба визначити, чи придатні наші живці до посадки і не зіпсувалися вони під час зберігання.Для цього потрібно вибрати навмання кілька живців і з нижнього (а можна і з верхнього) кінця, зіскоблити у них нігтем верхній, коричневий шар кори. Під ним повинен знаходитися ось такий соковитий зелений шар кори. Це означає, що наші живці добре перезимували і цілком придатні до посадки.

Потім потрібно підготувати до посадки живці.Для цього нам знадобляться самі живці, велика довгаста ємність з водою (корито або таз), невелика ємність у вигляді відра середнього розміру, а також садовий секатор і пилка для електролобзика.

Спочатку обрізаємо секатором нижні кінці живців під самій нижній ниркою, залишаючи 1-2 див.

Потім обрізаємо навскоси верхні кінчики живців, на 4-5 см, вище верхньої бруньки.

Потім пилочкою для лобзика, проводимо борознування (продряпування), кожного черешка на ділянці між двома нижніми нирками, для кращого утворення коренів.

Після цього, поміщаємо всі наші живці у воду на 12-14 годин, для того, щоб вони гарненько наситилися вологою. Причому занурювати у воду живці бажано цілком. Для цього можна покласти, наприклад, в оцинковану ванну, корито або великий таз.

Поки наші живці відмокають потрібно підготувати посадкові ями або спеціальну грядку – шкілки, на якій ми будемо пророщувати наші живці.

Взагалі, я не раджу відразу висаджувати живці в посадкові ями на постійне місце, тобто туди, де власне і буде рости виноград.Справа в тому, що при розмноженні винограду здеревілими живцями, навіть у досвідчених виноградарів, приживлюваність живців становить від 70 до 90%. А у новачків, приживлюваність і зовсім може складати від 50 до 70%. Тобто з кожних десяти посаджених живців, можуть прижитися всього 5-7 штук.Тому немає сенсу відразу висаджувати живці на постійне місце та готувати для них посадочні ями, а найкраще посадити їх у шкілку, тобто спеціальну грядку, що знаходиться на сонячному і захищеному від вітру місці.Цю грядку потрібно гарненько перекопати з додаванням перегною, на глибину 35-40 см, разрыхлив землю і видаляючи бур'яни.до Речі, якщо є можливість, живці можна посадити в звичайну необогреваемую теплицю, де умови для їх приживлюваності будуть значно краще, а також не треба буде їх вкривати після появи сходів.Отже, після того, як наші живці замокнут і напитаются вологою, їх нижні кінці дуже бажано замочити ще і в розчині будь-якого препарату, що стимулює коренеутворення. Висота розчину в ємності повинна бути така, щоб він покривав пробороздованные ділянки живців, між двома нижніми нирками.

Ну і тепер, можна висаджувати наші живці!Для цього беремо кожен держак і акуратно встромляємо його під кутом 45-50 градусів, в пухку землю підготовленої грядки так, щоб верхня брунька черешка дивилася вгору і знаходилася на відстані 2-3 см від рівня грунту.

А ось вид збоку.

Відстань між живцями може бути від 10 до 20 см.Тепер наші живці можна трохи полити.

А потім треба засипати його грунтом змішаної з перегноєм.

Висота цього шару повинна бути на 5-7 см, вище верхніх бруньок всіх живців. Це робиться для того, щоб уповільнити проростання паростків з верхніх бруньок і таким чином, дати час для освіти хороших корінців на кожному черешку. Після цього, нашу грядку можна обгородити кілочками, захистивши її, таким чином, від випадкових ушкоджень.

Подальший догляд за посадженими живцями, зводиться до періодичної акуратною прополці грядки і, якщо треба, до підсипання суміші з перегноєм грунту.Як тільки наші живці проростуть, тобто з верхніх бруньок почнуть рости пагони, землю, якою присипані верхні частини живців, треба буде обов'язково видалити, або просто відкопати верхні нирки живців. Це потрібно для того, щоб з-під верхніх бруньок не стали рости верхівкові коріння, які можуть ускладнити приживлюваність наших живців-саджанців, після пересаджування на постійне місце.Крім того, після появи пагонів із верхніх бруньок живців, для їх захисту і комфортного зростання, над грядкою потрібно буде встановити укриття з нетканого матеріалу. Укриття це можна залишити і не знімати дві-три тижні, тобто приблизно до середини червня, коли мине ймовірність нічних заморозків, а на зростаючих з живців пагонах, з'явиться чотири, п'ять листочків.Також, після появи пагонів, живці потрібно буде починати періодично (раз в тиждень), поливати теплою, зігрітій на сонці водою, з розрахунку 4-5 літрів води на один живець. Це можна робити протягом півтора-двох місяців.Після цього, живці, по суті вже перетворився в саджанці, можна буде залишити рости до осені, періодично підв'язуючи до кілочків ростуть на них пагони. А вже восени після обрізки (або майбутньої навесні), можна буде висадити наші саджанці на постійне місце.Ну ось в принципі і все! Якщо є питання, пишіть в коментарях!А на цьому поки і удачі у вирощуванні винограду!

Рекламний блок



Додати коментар
Ім'я:*
Коментар:
Введіть код: *