Майстер-класи своїми руками

Технологія вирощування гарбуза - найцікавіші саморобки

Рекламний блок

Насіння гарбуза висівають тоді, коли температура ґрунту на глибині 10-12 см досягне 12-14°С У південних районах - це третя декада квітня, а в центрі і в західних областях - перша половина травня. У більш ранні терміни висівати насіння недоцільно, оскільки сходи можуть потрапити під весняні заморозки і загинути.


Схема посіву така ж, як і при розсадної культури. У гніздо висівають по 2-4 насінини. Досить високі врожаї можна зібрати тоді, коли в гніздо перед посівом внести по 3-4 кг перегною, дві склянки попелу, 50 г суперфосфату і добре перемішати з грунтом. У разі зараження грунту норму висіву насіння збільшують до 5-6 шт., а в перегній додають 0,5-1 г ТМТД. Глибина загортання насіння 3-7 див. Після посіву гнізда обробляють перегноєм. Гарбуз є також цінним ущільнювачем для інших овочевих культур (буряка столового, моркви, капусти, цибулі, картоплі). У цьому випадку насіння висівають на відстані 4-5 м (гніздо від гнізда). Стебла гарбуза в'ються, тому городники часто висаджують її біля альтанок, веранд і т. п. Догляд за рослинами такий же, як і за кабачком. У фазі одного справжнього листка рослини прорежают, залишаючи в гнізді 1-2 найкраще розвинених. Якщо залишають дві рослини, бадилля їх направляють в протилежні сторони. Якщо гарбуз вирощують біля альтанок, її плоди, що зав'язалися на висоті понад 40-50 см, підв'язують, щоб запобігти стягнення бадилля і пошкодження рослин. Всі неплодоносные пагони доцільно видаляти. За місяць до закінчення вегетації жіночі квітки видаляють, а пагони прикріплюють. Збирають плоди у повній стиглості з плодоніжкою до настання заморозків . Зняття плодів без плодоніжки створює сприятливі умови для пошкодження плодів гарбуза грибковими хворобами в місцях їх відриву. Зібрані плоди без плодоніжок збирають окремо і використовують в першу чергу. Для тривалого зберігання відбирають добре зрілі і неушкоджені механічно, хворобами і шкідниками плоди з плодоніжками. Зберігають їх у сухому приміщенні (гаражі, сараї, утепленій веранді і балконі) при температурі 8-10°С і відносній вологості повітря 80-85%. Гарбуз також добре зберігається на горищі в сіні або соломі. Однак потрібно пам'ятати, що зниження температури до мінус 2°С призводить до загибелі плодів.

Рекламний блок



Додати коментар
Ім'я:*
Коментар:
Введіть код: *