Майстер-класи своїми руками

Піч буржуйка своїми руками - найцікавіші саморобки


Конструкції саморобних металевих печей типу : «Буржуйка» для обігріву дачного будиночок а в осінній час. Виготовити таку саморобну піч може кожен.


Пічки буржуйки - це невеликі, прості по пристрою печі мають різну конструкцію і застосовуються для різних потреб. Цілком металеві, опалювальні, виготовляються з листової сталі. Вони поділяються на прості і каркасні. У перших - корпус утворений самим листом, у других - під ним, як під сорочкою, ховається рама - сталевий каркас. Останні більш зручні для самостійного виготовлення. Металеві печі бувають круглої, квадратної, прямокутної форми. Печі з покрівельної сталі годяться лише як тимчасові: вони швидко прогорають. Для захисту корпусу від прогорання і для підвищення тепловіддачі його з внутрішньої сторони футерують - облицьовують цеглою на чверть або половину; можна зробити те ж глинобитом або глинобетон. Глинобит - дуже густа глина, з працею разминаемая руками; глинобетон - той же глинобит, але з добавкою дрібного цегляної щебінки. Футеровані печі нагріваються повільніше, але і довше тримають тепло. Слід нагадати, що раніше в сільській місцевості виготовлялося багато печей з глинобита і вони служили десятками років. Футерування печей може бути різної товщини: від 10 до 120 мм До 70 мм її доцільніше виконувати з глинобита або глинобетону, понад - з цегли. Всі печі потребують особливо суворого дотримання протипожежних заходів. Слід нагадати, що металеві нагріваються дуже сильно, часто докрасна. Ставити їх треба як можна далі від легкозаймистих предметів - на відстані 1000 мм Близько розташовані, легко спалахують перегородки обштукатурюють шаром вапняний, вапняно-Гіпсового або цементного розчину товщиною не менше 20 мм, по повсті, обитому дранню або частої металевою сіткою. Замість штукатурки іноді облицьовують ті ж поверхні по повсті цеглою. щоб уникнути загоряння підлоги перед кожною піччю кріпиться так званий предтопочный лист з покрівельної сталі розміром 500 х 700 мм Укладається він по повсті, просякнутих глиняним розчином. Роблять це так. Викроєні з листа заготівлю забарвлюють з двох боків олійною фарбою, сушать. Повсть змочують у сметанообразном глиняному розчині (він захистить повсть від перегрівання, а також від молі), укладають на предтопочный лист, добре просушують. Потім отриманий «бутерброд» обережно укладають під топливником печі металом, вгору і прибивають до підлоги цвяхами. Незалежно від форми і товщини листа, з якого вони виготовлені, стики їх з'єднуються в закрай лежачими фальцами, зварюванням або склепыванием. Печі можуть бути на ніжка* або без них. Останні ставляться на так звані шанці - цегляні стійки висотою не менше 130 мм. Тоді повітря, циркулируй під шанцями, буде охолоджувати підлогу. На місце установки і тих, і інших печей необхідно покласти повсть, просочені глиною, закрити його покрівельною сталлю і вже зверху ставити піч - на ніжках або шанцах.

Основні типи конструкції металевих саморобних печей

Проста піч (рис. 1 А) складається із сталевого короби з патрубком вгорі і дверцятами топливника з протилежного боку. Футеровать таку піч складніше Практичніше зробити її зі знімним верхом. Ця піч може бути без піддувала, неону буде краще працювати, якщо просвердлити по низу дверей або під нею кілька отворів на 15-25 мм вище нижньої кромки печі. Ці отвори можна закривати спеціальною засувкою, регулюючи подачу в піч повітря, необхідного для повного згоряння палива.Покращена піч (рис. 1Б). Вона складається з короба або кожуха, ніжок, дверцята піддувала, топливника, колосникових ґрат - чавунної або з листової сталі з пробитими отворами, патрубка з металевою трубою і піддувала або зольника. Труба збирається з декількох рукавів і двох колін. У печі немає масивного корпусу, здатного акумулювати тепло, тому вона, як і попередня; швидко нагрівається, не і так само швидко остигає. Під час топлення температура в печі сягає 700°С, тому її краще футеровать. А для зручності в роботі слід влаштувати знімний верх. Біля топливника і зольника футеровка може бути дещо товщі, ніж у задньої стінки.Піч з додатковим удосконаленням (рис. 1, Г). Дві попередні печі можна використовувати для приготування і підігріву їжі. Робити це буде зручніше і швидше, якщо дещо модернізувати топку. Рекомендується на відстані 50 - 70 мм від верху встановити сталевий лист для утворення горизонтального каналу. Для цього краще всього під листом у двох місцях протягнути дріт, а у самого листків загнути бортики. Лист укладають так, щоб він щільно входив між бічними і задньою стінками, але вільно виймався для заміни в разі прогоряння. Якщо патрубок димової труби кріпиться до задньої стінці, то листу надають форму, вказану на малюнку 1 Р.Каркасна сталева піч (рис. 1Д) найбільш універсальна. Для її виготовлення можна використовувати наявну у продажу верхню плиту чавунну - глуху або з однією-двома конфорками потрібного розміру. За розмірами цієї плити і робиться з куткової сталі рамка з таким розрахунком, щоб між її бортами і плитою були зазори не менше 10-15 мм - на теплове розширення металу при нагріванні. Якщо плита, наприклад, розміром 1000 х 600 мм, то рамка 1015 x 615 мм До рамки кріплять стійки і бічні розпірки із сталевих куточків, облицьовують їх листовою сталлю на зварюванні або заклепках, футерують, укладають колосникові ґрати і сталевий лист для горизонтального каналу. На такій печі зручно готувати або підігрівати їжу, вона добре опалює приміщення. Необхідно підкреслити, що низ печі також футеруется.



Рис. 1. Конструкції саморобних печей типу: буржуйка: (А - проста піч, Б - поліпшена, піч зі сталевим листом, Г - з патрубком в задній стінці, Д - каркасна піч з чавунною плитою): 1 - ніжки, 2 - піддувальна дверка, 3 - дверцята топливника, 4 - короб або кожух, 5 - патрубок» 6 - колосникові грати, 7 - зольник, 8 - чавунна плита. А ось буржуйка яку я зварив собі на дачі:



Застосування пічки буржуйки для опалення теплиці:



Олександр Борисов, р. Самара (публікації А. М. Шепелєва)


Спеціально для сайту:



Додати коментар
Ім'я:*
Коментар:
Введіть код: *