Майстер-класи своїми руками

Технологія вирощування кабачків - найцікавіші саморобки


Посів насіння проводять обов'язково в живильні кубики або стаканчики, що дозволяє зберегти кореневу систему при пересадці розсади на постійне місце.


Грядка під кабачки завжди висока. Внизу укладаю зрізані стебла малини, топінамбура, бадилля моркви, буряка і будь садовий сміття, якого до осені залишається багато у будь-садівника. Навесні туди ж наваливаю торішню траву, компост або перегнилий гній, садову землю. Мінеральні добрива не вношу. Грядку закриваю поліетиленом. Через тиждень можна висаджувати кабачки сухими насінням або розсадою. По краях грядки кладу два каменю або цегли, а на них - довгий кол. Зверху закриваю лутрасілом або спанбондом і ще одним шаром плівки. Грядку тримаю закритій приблизно до середини червня - це залежить від погодних умов. Намагаюся по можливості провітрювати вдень в гарну погоду.

Розміщувати таку грядку краще на добре продувається вітром місці. Нехай пробачать мене вчені агрономи, але всі мої спроби "прилаштувати" кабачки в затишшя, уберегти їх від протягів кінчалися нульовим урожаєм. Вони ж навесні добре укриті, а влітку вже вітрів не бояться і не хворіють. Грядку під кабачки потрібно щорічно влаштовувати нову, щоб не накопичувалися хвороби.

Підживлення даю рослинам ближче до цвітіння настоєм зелених трав, а ще 2-3 рази під час плодоношення можна підгодувати розведеним коров'яком. У минулому році вперше використала стимулятор зростання "Эмпакт", який отримала від фірми "Пошук" за перемогу в конкурсі. Я вдячна їй за це. Через 10 днів після висадки розсади я подкормила кабачки і більше за все літо не підгодовувала нічим (для чистого експерименту). Найкращі результати дали круглі Тінторетто (ВІР їм. Вавілова) і Спагетті (Unwins).

Плівку для укриття грядки краще брати чорну. Під нею не ростуть бур'яни. Над кабачками вирізається круглий отвір. Всі поливи і підживлення роблю під плівку (можна піднімати її з одного боку грядки).

Якщо рослини здорові і добре плодоносять, в кінці серпня треба прикривати їх від холодних вітрів.

Кабачки Спагеті мають недолік - вони дуже длінноплетістие. Але вже з'явився новий сорт F1 Тіволі (фірма "Російський город"). Він має компактний кущ. Фірма пропонує садівникам і новий сорт круглого кабачка - Фестиваль. Дуже симпатичний, ошатний сорт (жовто-зелено-білий). Про смак поки нічого не знаю.

Кабачки Спагетті повністю дозрівають тільки після Нового року (у січні-лютому). Їх рекомендують відварювати цілком (не розрізаючи) в киплячій воді близько 20 хвилин. Але я віддаю перевагу запікати в духовці у фользі або варю в скороварці розрізаний поперек і очищений від насіння кабачок. Смак відмінний.

Обробіток кабачків, патисонів

Гарбузові культури у наших городників чомусь незаслужено забуті (в основному культивують огірки, кабачки, менше - патисони). А між тим вони корисні, смачні, та й культивувати їх не дуже складно.

Насіння висівають, коли ґрунт прогріється до 15 °С, оптимальна температура проростання насіння 25 - 30 °С, коли сходи з'являються через 3-6 днів. Посів насіння гарбузових культур проводять після 25 травня, так як останні заморозки бувають 5-10 червня, рідше 13-15 червня.

Для отримання ранніх овочів використовують розсадний метод, що дозволяє збирати перші плоди в червні.

Вирощування розсади починають з підготовки насіння: їх обробляють протягом 20 хвилин в 1%-ном розчині марганцевокислого калію, потім промивають у проточній воді і висівають.

Посів насіння проводять обов'язково в живильні кубики або стаканчики, що дозволяє зберегти кореневу систему при пересадці розсади на постійне місце.

Гарбузове теплолюбні, тому для їх посадки вибирають добре прогревающиеся ділянки, обов'язково вносять органічні добрива, добре перекопують. У підготовлений грунт висаджують розсаду або висівають насіння.

Схема посіву або посадки залежить від обраної культури і сорту. Кабачки і патисони висаджують за схемою 0,7 м х 0,5-0,7 м. .Гарбуза - 1,4 м х 1,4 м і навіть більше

КАБАЧОК, ПАТИСОН

Під час плодоношення з середини куща видаляють 2-3 листка - для кращої освітленості і вентиляції. Регулярно видаляють хворі, старі, що лежать на землі листя.

b />Чому зав'язі загнивають? Найімовірніше, не запилилися жіночі квітки. Чи були різкі перепади температури. Або поливали кущі холодною водою. Або зав'язі вразила вершинна гниль.

Визначитеся, з яких рослин будете брати плоди для літнього споживання і консервування, а які залишити для "зимових" плодів. З "літніх" рослин плоди знімають як можна частіше, не даючи їм зростати, сигналом до збирання служить зів'ялий віночок квітки. З таких рослин можна зібрати більше 20 зеленцов.

На "зимових" рослини дають утворитися 4-5 плодам. Коли вони визріють, прибирають на зимове зберігання, зрізуючи разом з плодоніжкою.

Перша підгодівля - до цвітіння (на 10 л води - 0,5 л коров'яку, 1 ст. ложка нітроамофоски). Або на 10 л води - 2 ст. ложки ідеалу (1 л на рослину). Під час цвітіння: на 10 л води - 2 ст. ложки золи і 1 ст. ложка годувальника, на одну рослину витрачають 1 л підживлення.

Під час плодоношення: на 10 л води - 2 ст. ложки нітроамофоски і 2-3 ст. ложки велетня, 2 л на рослину.

Додатково проводять 2 позакореневе підживлення з інтервалом 10-15 днів (на 10 л води - 1 ст. ложка сечовини або ідеалу). На одну рослину - 0,5 л.




Додати коментар
Ім'я:*
Коментар:
Введіть код: *